Sunday, 15 July 2012

Welcome Back Ramadan !

Assalamualaikum... 


Berbekalkan semangat Ramadan yang tinggi ceq gagahkan diri untuk menaip entry terbaru ni lepas ceq biarkan blog 'comel' ni bersawang sekian lama. Rindu menaip bukan kepalang lepas ceq perahkan otak memikirkan entry ape yang patut ceq tulis untuk mengisi masa lapang. 

Entah ape jadi pada ceq hari ni, tengah asyik layan citer hindustan kat astro tetibe je terfikir nak buat kuih koci, mengidam agaknye, daripada ceq kempunan baik ceq masak sendiri, lepas puas memproses dapur akhirnya jumpa segala bahan-bahan nak buat kuih koci, ape lagi, ceq pun mintak izin mak, yelah ape-ape pun sape yang boleh tolong ceq mesen kelapa kalau bukan mak, bukan ape, ceq boleh je nak mesen tapi mak mesti tak bagi punye, takot jari anak die ni hilang, turun harga nanti...hehehe gurau-gurau... Mase ceq tengah menaip ni ceq tak sempat lagi merasa kuih koci tu sebab mak kata panas lagi, biar sejuk dulu baru boleh telan.

Waktu kat rumah nilah ceq boleh masak macam-macam, hari tu ceq masak onde-onde @ buah melaka. First time buat kira ok lah sebab jadi la jugak tapi kurang manis sebab takdak gula melaka, cuma ada gula merah. Tapi habis jugak buah melaka tu, ceq yang habiskan...hehehe. Hari tu ayah belikan ketam suruh ceq masak, mana lah ceq tau masak ketam, ketam pun jarang-jarang makan sebab ceq tak berapa minat sangat dengan seafood tapi kalau dah depan mata ceq sentai jugak. Berbekalkan semangat yang tinggi ceq pun memproses ketam tu tanpa bantuan mak, bile dah siap basuh baru ceq tunjuk kat mak, mak kata betul la cara ceq potong, dalam hati rase bangga la gak...hehehe. Ketam tu ceq buat masak bercili ala-ala Chef Wan sebab ceq still ingat macam mana cara die masak ketam. Pehhh abang kata sedap sampai die meratah ketam tu, selalu aku tengok orang meratah ayam or ikan...hehehe, takpe, ceq suka orang makan masakan ceq.

Okeylah jom citer pasal Ramadan pulak, Ya Allah bestnye Ramadan kali ni, tak tau kenapa maybe sebab tahun ni ceq dapat rase puasa pertama, insyaAllah. Tahun lepas kempunan puasa pertama tak dapat, puasa akhir pun tak dapat gak, nasib-nasib... tapi ceq reda je. Biarlah Ramadan kali ni Ramadan yang terindah, sape tau Ramadan kali ni yang terakhir. Waktu nilah masanya untuk kita perbanyakkan ibadat dan doa. Banyakkan bersabar, banyakkan berzikir...InsyaAllah. Biarlah terjadinya perubahan ke arah kebaikkan ke atas diri kita. Biarlah kita jadi 'bekas' orang jahat daripada jadi 'bekas' orang baik. Sebab orang jahat tak semestinya selamanye jahat dan begitu jugak sebaliknya. Okeylah nanti ceq rajin-rajinkan diri menaip lagi, hilang pulak idea-idea nak taip.

       

2 comments:

Nur Amira Mardiana said...

wahhh...sedap kuih koci dierr.. heheheeh .. miss u so much

Cik YuYu said...

oowh mira ... miss u badly :(