Monday, 14 October 2013

Chocolate Cakes.

Assalamualaikum...

Selamat menyambut hari raya Aidiladha! Untuk raya esok, ceq ada buatkan kek coklat kukus khas untuk famili and tetamu khususnya kawan-kawan ceq. Sebab ceq asyik dok post kat facebook ja apa yang ceq masak tiap-tiap hari, so ceq teringin nak bagi depa rasa tapi kena datang raya qumah ceq lah, konon-kononnya exclusive gitu... Hahaha...



Kali ni ceq mampu buat tiga biji kek ja, cukoplah sebab raya haji ja kan, memang kek ni fully coklat and dikukus, oven kat qumah ceq dah rosak... sob sob sob... My sis suka kek yang ceq buat nih, rasa berbaloi buat bila orang suka makan apa yang kita masak kan? Tak sabaq nak hidangkan kat kawan-kawan esok, lama dah tak jumpa diorang tu... Rindu gila! hahaha...

Resepi kek nih ceq pakai buat ja, tak ikut mana-mana resepi, boleh dikatakan jugak maybe ni resepi ceq sendiri kot... Hehehe sebab terus terang ceq tak suka ikut sukatan, ceq suka pakai agak ja, tapi pastikan menjadi lah kek tu... Alhamdulillah kek ni menjadi and moist gitu... Hehehe... Sekian...

Home Sweet Home !

Assalamualaikum...

Lama tak update!!! Hehehe... Excited gila nih sebab ceq dah ada kat qumah. Dah jumpa my cute kitten, Uteh, Uteh dah besaq tapi still comey and lincah. Memang puaih dah pelok cium Uteh... Lepaih jugak rindu kat Uteh. Okay kali nih nak update apa yang ceq dah masak lepaih balik cuti dari UMP sempena cuti raya korban nih. Lepaih jugak rindu nak memasak... Hehehe...

Mi goreng ayam.

Sambai Ikan Keli.

Asam pedas tempoyak ikan keli.

Hari ni ceq tak masak sebab hari ni start dah makan ketupat, mak ada rebus sikit ketupat untuk kiteorang rasa. Kari daging pon dah siap, kali ni kari daging kerbau pulak. Ceq pulak bercadang nak buat kek coklat untuk dihidang untuk tetamu esok... Excitednya ! 

Kalau boleh semalam gak nak buat kek tapi coklat masakan dah habih, so hari ni my brother keluaq town nak beli TV Plasma baru, alang-alang suroh dia belikan coklat masakan sekali... Raya esok tengok TV baru lah nampaknya! Sekian...

Friday, 20 September 2013

Rindu.

Assalamualaikum...

Sob sob sob... Entri sedih sikit kali nih. Lama jugak tak update sebab tak tau nak update apa. Kali ni nak update pasai rindu, rindu my little one, Uteh sayang. Uteh ni my little kitten yang abang ceq bagi. Ada sekoq ibu kucing tumpang beranak kat qumah dia, tu yang dia bagi sekoq anak kucing tu. Mak tak bagi bela dah sebenaqnya sebab kat qumah ceq pun dah banyak kucing tapi semua dah besaq-besaq. 

Ceq bosan lah dok qumah, dah la bongsu. Nasib dapat jugak bela anak kucing. Tapi sayangnya waktu tengah berkasih sayang and bermanja-manja, terpaksa tinggai jugak sebab cuti semester dah habih. Tau tak betapa rindunya ceq kat Uteh, taip entri ni pon sambil mengalir air mata ='(

Rindu yang tak boleh dibendung lagi, rasa macam nak balik tengok Uteh sekarang jugak! Tapi tak dapat balik lagi, nak kena tunggu raya haji nanti baru boleh balik pelok and cium Uteh kuat-kuat.

Uteh is like my own child. Ceq bahasakan diri dengan Uteh pon mak, mungkin naluri ibu tu dah ada kot... Hehehe... Banyak gelagat Uteh yang banyak buat ceq tersenyum riang, kadang-kadang tergelak, gelagat anak kucing kan, mestilah comel.





Hmmm rindu-rindu *sambil kesat air mata... Nanti mak balik ye sayang, tunggu tau... Sekian...

Saturday, 14 September 2013

Officially 3rd Year Student.

Assalamualaikum...

Hehe sekarang dah tak tau nak update apa. Dulu kat qumah boleh lah kalau nak update pasai makanan selalu. Sekarang dah duduk kat hostel dah tak boleh masak... Sob sob sob ='(

Kadang-kadang nak blogwalking pon dah tak sempat... First week pon dah dapat banyak assignments. Mohon diri ini bersabar.

Nak tempek gambaq apa erk? Gambaq sendiri jelah... Hehehe... 


Pejam celik pejam celik tak sangka dah masuk tahun 3. Baru ja rasa lepaih dari minggu orientasi, memori tu pon still segaq lagi di ingatan ceq... Hehehe... Okay dalam banyak-banyak jaket fakulti yang ada kat UMP ni, tak kira lah UMP Gambang or UMP Pekan, ceq paling suka jaket fakulti ceq sebab dia kaler merah, tu ja... Hehehe... Sekian...

Monday, 9 September 2013

Kek Coklat + Nescafe.

Assalamualaikum...

Akhirnya ceq terpaksa tinggalkan dapoq sebab cuti sem dah habih dah. So sekarang pon terpaksa update entri kat UMP. Tapi bukan masak kat sini lah. Kali ni ceq ada buat kek coklat tapi tambah sikit nescafe 3 in 1 sebab nak bagi dia rasa pahit-pahit sikit. Ceq buat then bawak sikit bagi roomate and housemate ceq rasa hasil kerja tangan ceq... Hehehe...

Resepi dia lebih kurang macam resepi kek coklat + milo yang ceq buat hari tu cume tukaq milo tu dengan nescafe ja. Then ceq ada gak buat sos coklat tapi lupa nak snap picture. 





Okay yang pasti kek ni gebuss sangat-sangat, lepas tu ceq tak ambik masa yang lama sangat untuk kukus mungkin sebab dia tau ceq dah nak tinggai dapoq tu dah kot, tu yang dia buat baik dengan ceq... Hehehe... Sekian...

Thursday, 5 September 2013

Kek Coklat + Milo.

Assalamualaikum...

Tadi ceq terlebih rajin pi godek-godek bahan-bahan buat kek kat dapoq. So teringin nak buat kek coklat kukus sebenaqnya. Disebabkan ada milo, tu yang ceq cadang nak campoq sekali milo tu dengan coklat. Alah milo tu pon coklat gak sebenaqnya kan? Bahan-bahan nak buat kek ni simple ja. Ni yang ceq nak ajaq nih. Yang pasti kek ni gebuss macam ceq... *Ehh perasan gebu pulok dah... Hehehe gurau-gurau...

Ok ni bahan-bahan yang diperlukan, catit tau! Jangan malaih-malaih pi ambik pen dengan kertas, nak ingat sendiri pon takpa, mudah ja.

Bahan-bahan:

- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1/2 cawan Milo + coklat (ceq guna chocolate rice)
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan air
- 1 biji telur

Cara-cara:

Pukul telur dengan gula sampai kembang, ceq guna blender ja. Dengan kaedah double boil, masak coklat, milo, susu, mentega dengan air sampai sebati. Ayak tepong gandum bersama soda bikarbonat dan serbuk penaik. 

Campoq teloq yang dah kembang tu sekali dengan adunan coklat tadi then masukkan tepong sikit demi sedikit sampailah betul-betul sebati. Jangan lupa sediakan periuk untuk kukus kek tu. 

Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah disapu dengan mentega sebab takot dia melekat. Then kukus selama 1 jam or sampai masaklah. Ceq kukus 45 minit ja. So, ni lah hasilnya... Hehehe... 

Kalau atas burok, kita terbalikkan... Hehehe

Tadaa! Bila terbalikkan baru lawa... hik hik hik...

Kek ni lagi menarik kalau ada sos coklat yang melimpah ruah tu tapi mak ceq tak berapa berkenan kek macam tu, so, hidang lagu ni jelah... Hangpa try lah! Sekian...

Monday, 2 September 2013

Lunch.

Assalamulaikum...

Hari ni ceq taknak tulis banyak, nak pos gambaq ja menu yang ceq masak tengahari ni, so selamat menjamu mata... Hehehe...

Cendawan goreng tepong yang sangat rangup!

Cendawan goreng kunyit, my feveret.

Terung bakaq, my feveret too.

Daging masak merah.

Ikan mata besaq goreng.

Sambai tempoyak.
Untuk resepi cendawan tu senang ja nak buat dia bagi rangup, basuh bersih-bersih, lap dengan tuala sikit sebab dia serap ayaq, then pukui teloq dua bijik dengan lada sulah berperisa. Then celop cendawan dalam teloq tu then lumoq dalam tepong lepaih tu goreng dalam minyak panaih. Untuk daging masak merah tu sama ja macam ceq buat ayam masak merah ni [sini]. Ok tu ja kot... Hehehe... Sekian...

Saturday, 31 August 2013

Bihun Sup.

Assalamualaikum...

Hari ni ceq taknak makan nasi, so ceq buat la bihun sup sebab semalam mak ada beli bahan-bahan dia. Bajet nak diet tapi bihun sup penuh mangkuk... Hehehe...

Bihun sup versi Yuyu.

Sup ayam simple ja.

Bahan-bahan add on... Hehehe

Bihun siap celur...
Dulu mak yang selalu buatkan bihun sup, sekarang ceq pulak yang incharge, semua ceq buat sendiri sebab mak dah busy... Hehehe... Nasib baik senang ja nak buat... Sekian...

Friday, 30 August 2013

Resepi Ayam Masak Merah Simple Punya !

Assalamualaikum...

Pehh simple sangat ka? Tadi ceq dok pikiaq-pikiaq nak masak apa lah tengahari ni, ayam ada, selalu dok masak kari dengan goreng ja. Nak kelainan lah sikit hari ni. Try lah google ayam masak... than keluaq lah ayam masak merah. Tapi pening lah kalau banyak sangat bahan, so ceq usha sikit-sikit then buat jelah resepi sendiri, jadilah jugak... Hehehe...

Ceq selalu macam tu, tengok resepi tapi last-last buat guna cara sendiri, kadang-kadang jadi, kadang-kadang sangat menjadi then kadang-kadang tak jadi langsung... Hehehe... Ceq sebenaqnya tak suka sangat ikut sukatan kalau masakan biasa ni tapi kalau kek ka, kuih ka kenalah ikut sukatan satgi tak jadi pulak.

Okay untuk ayam masak merah ni, ceq guna ayam dua tiga ketoi, kunyit, asam keping yang paling kecik sebab tak mau dia masam sangat, cili kering yang dikisaq, bawang putih dengan bawang merah, kisaq sekali dengan cili kering tu, bawang besaq dipotong kasaq, halia potong nipis-nipis, sos cili, minyak masak, gula dan garam. Hahaha tu jelah, simple sangat nak habaq mai!

Cara-cara nak masak pulak, mula-mula goreng dulu ayam, tapi jangan lupa lumoq ayam tu dengan kunyit dan garam sikit. Goreng separuh masak ja. Then angkat. Dalam kuali dan minyak yang sama tumis cili kisaq yang dicampoq dengan bawang putih dan merah tu. Lepaih tu masukkan cili sos, gula, garam, halia dengan asam keping... Biaq sat then baru buboh ayam. Lepaih tu buboh bawang besaq. Kalau nak berkuah sikit boleh isi ayaq sikit. Then tunggu lah sampai dia masak then angkat. Kalau nak lagi cantik waktu hidang tu, hias dengan daun sup. 

Ayam masak merah versi Yuyu...

Makan pulak dengan papadom, memang mantop! Papadom ni beli yang dah siap bungkuih tu, nak buat sendiri memang tak la kan... Tak belajaq lagi... Hehehe... Sekian...

Papadom rangup !

Thursday, 29 August 2013

Biskut Coklat Kacang & Mee Goreng Ayam.

Assalamualaikum...

Tadi ceq ada buat biskut coklat untuk pertama kalinya, tak pernah lagi buat biskut, tu yang teringin nak buat tu. Dalam banyak-banyak biskut of coz lah ceq suka biskut coklat, ala yang macam biskut chips more tu. Suka sangat bau dia waktu tengah masak tu. Tapi rupa dia tak tao lah nak cakap apa. Tapi bolehlah untuk pertama kali kan. Biskut tu rangup-rangup sebab ada kacang dalam dia.

Biskut coklat rupa tak penting... Hehehe...

Then tadi kan hujan, so jadi lapaq pulak perut ni tu yang pi buat mee goreng ayam tu, buat sebungkus, habih licin satu kuali. Satu qumah ni lapaq, biasalah hujan-hujan ni, layan pulak dengan ayaq teh hangat, memang mantop lah! Hehehe...

Mee goreng versi Yuyu sebab tu banyak ayam... Hehehe

Dah tak lama dah cuti pon dah nak habih dah, hari Ahad depan dah nak balik UMP, sedihnya nak tinggalkan qumah ni, dah tak boleh masak sendiri. Nanti hari-hari makan nasi bungkus... Sekian...

Wednesday, 28 August 2013

Kari Ayam Kampong & Bihun Singapore !

Assalamualaikum...

Tengahari tadi ayah sembelih ayam kampong, qumah kami memang banyak ayam kampong tapi jarang sembelih, selalu jual ja. Tapi tadi dapat gak lah merasa ayam kampong, ceq masak kari dengan goreng ja ayam kampong tu. Ayam kampong goreng dengan cili kering dan kari ayam kampong. Goreng garing-garing baru sedap. Kari ayam pulak isi dengan ubi keledek so dapat rasa manis-manis keledek tu... Selain tu ceq ada jugak buat sotong goreng tepong dan ikan goreng. Macam biasa ikan tu untuk kucing... Hehehe

Kari ayam delicious versi Yuyu... Hehehe

Ayam goreng.

Tadddaaa!

Petang tadi pulak ceq ada buat bihun goreng Singapore. Kenapa erk nama dia macam tu? Oqang Singapore rajin masak bihun macam ni ka? Sedap dan senang ja buat bihun ni, tak leceh sangat macam bihun goreng Malaysia... Hehehe... Lagi sedap makan dengan sambai kicap...

Bihun goreng Singapore dengan sambai kicap...

Alhamdulillah... Abang ceq pon suka makan bihun nih, siap tambah-tambah lagi. Hehehe... Sekian...

New Blogs In Town !

Assalamualaikum...

Tiba-tiba ada dua orang kawan ceq inbox suroh ceq tolong ajaq buatkan blog untuk diorang. Yelah ceq kan selalu update pasai blog kan. Ada lah sikit pengetahuan nak buat-buat blog ni kan. So ceq tolonglah apa yang patut sebab diorang buat blog pon untuk bisnes masing-masing.

Satu blog untuk tempahan menjahit labuci, satu lagi pulak untuk mekap-mekap pengantin. Susah ceq nak ajaq diorang buat blog sebab kalau nak ajaq kena tunjuk depan-depan, so better ceq buatkan blog, design header untuk diorang, diorang just edit untuk tambah apa yang patut.

Blog mekap-mekap.

Blog labuci-labuci... Hehehe...

Blog yang pertama tu blog [Hajar Sherwanie Make Up Artis], kalau nak kawen bolehlah buat tempahan kat diorang ni.  Blog yang kedua tu pulak blog untuk tempahan labuci, blog [Blinkies Sequins n Beads]. Singgah-singgahlah ke blog ni. Jadi followers diorang. Selain tu ceq ada jugak tolong abang ceq design blog dia, blog [Tribute to Allahyarham Datuk Sudirman], dulu ceq penah dah tulis pasai blog ni, saja ja nak masukkan lagi sekali... Hehehe...

Blog untuk Allahyarham Sudirman.

Ala ceq suka design yang simple-simple ja, ceq suka tengok blog yang kemas tapi sangat comel. Kadang-kadang ceq suka blogwalking just untuk tengok design blog blogger-blogger yang lain. So, kadang-kadang blog hangpa pon ceq terjah sebab nak tengok design, then kalau ada entri yang best ceq baca lah jugak... Hehehe... Sekian...

Tuesday, 27 August 2013

Tutorial Header Blog Transparent Tanpa Menggunakan Adobe Photoshop.

Assalamualaikum...

Since ada yang suruh ceq ajaq macam mana nak buat header blog, so ceq pon rajinkanlah diri ni untuk buat tutorial buat header blog yang transparent tanpa langsung menggunakan Adobe Photoshop... Hehehe macam mana erk? Okay-okay tak mau main-main, ini serius! Okay hangpa pernah tak dengaq pasai Picmonkey? Ni online software yang ceq guna untuk buat header-header blog ni. 

Mudah sangat-sangat guna menatang ni, menatang lah kan sebab nama dia pon monkey... Hehehe... Okay kalau nak cuba buat header sendiri tapi tak berapa pandai guna photoshop terutamanya newbie bolehlah pi website ni [Picmonkey]. 

Klik pada bulatan merah tu ye.

Pilih layout, ada macam-macam jenis layout kat situ, pilih lah yang mana hangpa suka.

So, ceq pilih layout ni untuk blog ceq.

Then hangpa klik background.

Lepaih tu spacing hangpa buat zero then klik transparent background.

Then hangpa klik edit.

Lepaih dah klik edit akan muncul benda ni, so, klik open in editor.

Bolehlah main-main kat sini, klik overlays, ada macam-macam benda kat sini, nak upload gambaq  pon boleh.

Then klik text untuk hangpa masukkan text hangpa or tajuk blog hangpa ka...

Pilih lah yang mana satu jenis tulisan yang hangpa suka. Yang ke-3 tu tempat edit-edit tulisan.

So dengan menggunakan kepakaran hangpa, hangpa main-main lah kat sini.

So, bila dah puas hati, klik save.

Saiz dia sangat besaq tau so hangpa adjust ikut saiz blog hangpa then upload kat blog hangpa... Siap !

Fuhhh alah senang ja, tak payah pening-pening guna photoshop. Sebab ceq pon tak pandai sangat guna photoshop, kalau ceq guna pon just untuk transparentkan background gambaq. 

Owh tak lupa jugak kalau hangpa suka gambaq-gambaq kartun yang comel-comel boleh lah pi kat website ni [Kawai], macam-macam kartun comel ada kat sini... Kalau ada yang tak faham, drop komen tao, nanti ceq balas. Hope tutorial ni berguna... Sekian...