Monday, 8 July 2013

Buah Melaka Sirap !

Assalamualaikum...

Petang ni ceq ingat malaih nak buat apa-apa tapi bila pikiaq-pikiaq balik rasa tak lengkap ja hidop kalau tak buat something untuk minum petang ni. Kalau setakat bancoh ayaq teh buat cicah dengan biskut rasa macam tak best ja. So ceq usha-usha dapoq tengok apa yang ada. Hah! Tu diaaa ada tepong pulut, gula melaka, tak lupa jugak nyok yang ceq simpan sikit tadi. Tadi buat masak lemak cili padi. Nyok banyak sangat, so ceq simpan sikit dalam peti.

Ceq tak lupa nak snap-snap picture proses ceq buat buah melaka tadi. Buah melaka selalu hijau kan? Tapi ceq buat kaler pink sebab ceq guna sirap. Ala kat rumah ceq takdak perwarna, so ceq guna ja lah sirap, jadi jugak akhirnya... Hehehe...

Ni dah siap uli.

Pastu buat la bulat-bulat, jangan lupa buboh gula melaka dalam dia.

Tunggu dia timboi.

Bila dah timboi kat permukaan ayaq, angkatlah.

Tadaaa ! Dah siap buat melaka sirap !

Teringat pulak bulan-bulan posa rajin dok buat buah melaka ni... Rindu dengan tak sabaq nak posa. Tak lama dah nak posa... Selamat menyambut bulan Ramadhan hangpa na... Sekian...

6 comments:

siti ZAHARA said...

idea yg baik ni..warna pink plk tu..hee

Tetamu Istimewa said...

Ya, cucoq ni antara yang popula masa bulan posa. Sedap makan choq keria tadi. Terima kasih.

Cik YuYu said...

Hehe ... wane pink sama mcm wane blog ni ... my feveret kaler ... hihi tak sabaq nak posa... sedap ke choq keria tu ... my feveret jgk !

Cik Balqis said...

sedapnyee..kaler pink plak tu..hehe

slmt brpuasa! :D

shark said...

hohoho
rajin btuil budak nie...
nmpk menarik lor..
bleh dh jual kt bazar pasni kalu rajin :)

Cik YuYu said...

Haha ... tq2 ... hehe ... juai2 ... selamat bpuasa ! :D