Sunday, 7 July 2013

Jom Buat Choq Keria !

Assalamualaikum...

Fuhhhhh... Ceq baru ja lepaih buat choq keria, dah jadi kuih feveret ceq dah selain samosa dengan karipap. Ceq buat bukannya apa geram pulak tengok ubi keledek yang mak beli pagi tadi, rasa geram ja tangan nak rebuih pastu uli buat choq keria. 

Kalau dulu nampak ja keledek ceq pi buat karipap or samosa, tapi sekarang dok geram buat choq keria pulak. Sebab dah terer buat kan, so sekejap ja buat dah siap. Tu dok ada lagi kat dapoq. Ceq pun baru sempat jamah seketoi, sebab dok excited nak update kat facebook dengan blog... Hehehe...

So ni lah picture-picture yang sempat ceq snap waktu dok sibuk buat choq keria. Habih berdebu tipon kena tepung gandum...tak sempat-sempat nak pi basuh tangan dulu sebelum snap tu... -_-"

Lepaih dah siap uli.

Buat la bentuk macam buat donat tu.

Pastu leh goreng dalam minyak panaih.

Ni rupa lepaih siap goreng.

Tadaaaa siap dihidang !

Hangpa-hangpa kalau dah terer buat nih gerenti tak mau beli dah. Asyik nak buat sendiri ja... Tu bagi ceq lah sebab ceq memang suka masak kan so tak kisah pun leceh-leceh nak uli tepung buat cucoq. Terutama bulan posa nanti kalau dah terer buat hangpa gerenti rasa rugi kalau beli kat bazar sebab kadang-kadang orang yang juai kuih ni nak untung lebih. Contohnya bila ceq beli karipap ka, inti dia boleh goncang-goncang, kedekut ceq nak habaq mai... Sekian...

9 comments:

❤Nadhratul Basyirah Amirudin❤ said...

nak!! sedapnya kalau makan panas2 xde gula.wahhh~pengsan!huhu..

Nur Azwa Edora said...

kita suka buat part yang goncang2 uh . goncang2 donut dengan gula .. pnas2 pastu makan .. rangup ..sedap wooo ! hahaha

Cik YuYu said...

best kan kalo makan time still panaih2 ... mmg syokkkk !!!!

Tetamu Istimewa said...

Pandai no buat choq keria. Cek pun suka juga. Hantaq sepinggan.

Cik YuYu said...

haha ... senang ja nk buat ... satgi ceq post pi sana ... :P

siti ZAHARA said...

klu bt untuk bulan posa ni sedap..hee

Cik YuYu said...

aah ... mmg ceq buat gk la bulan posa nnti hihi :D

Tedi said...

wah, siap goncang karipap... x pernah buat lak... hehehe...

Cik YuYu said...

dah isinye sikit sgt smpai ley goncang2 ... haha