Friday, 26 July 2013

Kuih Lompang Merah Jambu.

Assalamualaikum...

Ceq baru lepaih siap buat kuih lompang kaler pink. Kaler feveret ceq nak buat macam mana, wajib ada kaler pink... Hehehe. Okay ceq nak cerita sikit lah macam mana ceq buat kuih ni. Mula-mula ceq campoq pati sirap dengan gula dan ayaq. Lepaih tu masak sampai mendidih. Lepaih dah mendidih tutop api then biaq dia sejuk. Kalau buat panaih-panaih nanti dia tak jadi lompang tu.

Okay bila dah sejuk buboh lah tepong beras, uli jangan cayaq sangat, jangan pekat sangat, main agak-agak ja. Lepaih tu bancuh ayaq kapoq, jangan banyak sangat nanti bau kapoq kuat sangat. Lepaih tu campoq ayaq kapoq sekali dengan adunan tepung tu.

Dah siap bancuh tu jangan lupa panaihkan acuan, sediakan ayaq yang mendidih. Lepaih tu boleh lah isi adunan dalam acuan, then tutup, tunggu sampai masak.

Dah siap kukuih.

Nyok tu jangan lupa buboh garam secubit.

Senang ja nak buat kuih nih. Sorilah ceq tak suka buat sukatan nih, pakai buboh and agak-agak ja... Hehehe... Selamat Berbuka Puasa... Sekian...

8 comments:

Zulaiqa@Prof said...

gilaa ahhh...first time tgok kaler nih.. selalunya kaler coklat je

Cik YuYu said...

hihi ehh ce google kuih ni, mcm2 kaler dah ade skunk tao :)

shaz mizah said...

feberet kuih aku la.. perghh.. lama xmkn..

Cik YuYu said...

haha try la buat sdiri :D

pinklady said...

wah cik yuyu... pink nyer.. bak sikit kat kak wanita merah jambu. pink is my favourite colour you...

Cik YuYu said...

hihihi yeke ... me too ... dah abis dah la ... hihihi

Tetamu Istimewa said...

Huhu... lama tak sempat nak komen dan jadi orang pertama. Sibuk sikit.

Saya pun kali pertama tengok. Selalunya orang buat warna hijau dan coklat.

Cik YuYu said...

hehe tu lah, pelik lama tak nampak cikgu bkunjung ke sini ... ada mcm2 kaler dah skunk ni cikgu :D