Thursday, 25 July 2013

Laptop Rosak.

Assalamualaikum...

Dulu ceq pakai laptop acer waktu belajaq kat Kolej Matrikulasi Melaka, ceq beli dengan harga RM1799.00. Tapi laptop tu terlampau banyak masalah, lepas ceq sambung belajaq kat Universiti Malaysia Pahang, laptop tu makin buat hal, bila guna lama sikit laptop tu akan terpadam, banyak kali pulak tu, nak buat assignment pun susah.

Kawan ceq kata mungkin laptop tu panaih, so ceq guna lah cooler tapi still terpadam. Ceq ada dengaq-dengaq jugak ada yang guna laptop acer mengalami masalah yang sama. Ceq dah guna laptop tu lebih kurang tiga tahun lebih. Mungkin sebab dah lama guna, so nak mintak beli laptop baru lah tu, lagipun laptop acer tu banyak kali kena hantaq kedai. Sebab format lah, engsel patah la, ni dia buat hal pulak bila nak on tapi tak boleh masuk ke window.

Bila on dia akan jadi macam ni.

Bila nak masuk ke window.

Benda ni akan muncul balik.

Last-last simpan ja dalam kotak...

So this is my new baby, abaikan wallpaper tu... Hehe

Bila dah banyak kali hantaq kedai baik beli yang baru ja kan, laptop acer tu boleh rasanya nak format tapi habih segala folder-folder ceq dalam laptop tu. Tapi lantak lah dah tak penting pun. Then, kena tukaq bateri, repair lagi... So, ceq ganti dengan laptop MSI dengan harga RM999. Walaupun murah tapi ceq enjoy guna laptop ni.

So, ceq nak tanya kalau ada sapa-sapa yang guna laptop acer dan mengalami masalah yang sama? Ataupun laptop tu terpadam bila guna dalam jangka masa yang lama? Sekian...

9 comments:

ikhwan yusuff said...

alhamdulillah setakat ni ok lagi..:)
tapi laptop kakak sy pon dh jadi mcm tu...

Cik YuYu said...

So baik jaga elok-elok, dulu pon ok ja waktu mula2 guna, lama2 dia jadi lagu ni ... knp tah ... -_-

Merah itu hot said...

laptop yuyu masuk virus kot ?
laptop ayah dulu macam tuu sebab masuk virus dari pendrive cousin -__-
terus ayah jual pada kawan dia sebab kawan dia nak laptop tuu . .
nak buat apa pun tak tahu . . huhu

puteri airyn said...

Memang betul.. lap top kak Erin pun selalu jadi macam tu...

Cik YuYu said...

mungkin virus ataopun sbb slalu sgt tpadam kan sbb tu dia xmau on dah ... yeke kak erin? x tahan la laptop acer ni, xmau beli dah ... serik2 :(

Zulaiqa@Prof said...

saya guna acer lama suda.. tapi baru setaun lebe la..alhamdulillah setakat ni oke je...

cik yuyu ada update antivirus tak????kene update selalu... lepas tu kene scan laptop kita ni sekurang kurangnya sekali dalam sebulan..

btw,, lawa lappy bawu tuh.. penuh dgn sticker.hak3

Cik YuYu said...

ad, karpesky, entahlah apa jadi, xpa la da ad laptop baru ... hehe tq, mmg suka main tampai2 hehe :P

Anonymous said...

saya guna da nak dekat 8 thun dah laptop acer ni... alhamdulillah ok, xde masalah... ^_^

Cik YuYu said...

kena pndai jaga la kot ... hehe