Saturday, 3 August 2013

Kuih Loyang Made by Mak.

Assalamualaikum...

Pagi-pagi lagi mak dah semangat buat kuih loyang, mak tak penah lupa buat kuih loyang tiap-tiap tahun sebab senang and kami sekeluarga suka makan, mak buat banyak-banyak tahan lah sampai raya ke berapa tah sebab banyak sangat siap nanti ceq boleh bawak balik universiti nanti... Hehehe...

Tengah-tengah mak busy dok goreng kuih loyang, ceq pon tanya lah mak, macam mana mak buat kuih loyang ni. Mak habaq senang ja, mak guna dua paket tepong beras, gula, ayaq dengan empat biji teloq ayam. Tu ja, bancoh sampai likat tapi jangan pekat sangat, jangan cayaq sangat. Then acuan dia jangan lupa panaihkan sekali dengan minyak. Kalau tak nanti dia melekat. Nanti ceq boleh lah try pulak... Mana nak tao boleh juai... Hehehe...

Sedapnya !

Mak buat tiga balang.

Selain tu mak ada buat kacang, ala yang salut dengan tepong tu. Semua kuih yang goreng-goreng ja, leceh lah nak buat kuih lawa-lawa tu, bukan nak makan sangat pon mak kata. Kuih lawa-lawa tu nanti kita main tunjuk-tunjuk ja, mesti ramai yang juai, 3 sepuloh hinggit nak habaq mai! Kalau pi raya qumah oqang ceq lebih suka makan kerepek, so better hangpa sediakan kerepek, takot-takot ceq nak pi raya qumah hangpa... Hehehe... Sekian...

13 comments:

shark said...

fuuuhhh..
mmg terbaek ler..
tgk gambo pn dh teliur nie..
cantik kaler.

Cik YuYu said...

hihi mak yg buat, mst lah sedap ! :D

sayidah napisah said...

kedah ka?hehehe

Zulaiqa@Prof said...

wahhh..kuih loyang! kuih raya traditional neh

Cik YuYu said...

parents ja kedah ... ceq pahang ... hehe ... sedap kot kuih loyang ! hehe

.::: Princess MOMOY :::. said...

sedapnya. kalau makan kuih nih momoy suka main2 makan satu kelopak satu kelopak

Cik YuYu said...

sama lah kita ... last sekali dapat makan bintang yg kat tengah2 tu ... hehe

Sheila Eiman said...

kuih loyang memang sedap... bila makan rangup jee.. hehhee :)

Cik YuYu said...

aah mkn panas2 ag sedap !

NUR HAZWANI ABD MAJID said...

salah satu kuih feveret kuih ni..mmg pn mostly org dtg raya ramai yg cari kerepek..me kalau buat biskut setakt 2 3 jenis je buat syarat je :)

Cik YuYu said...

slalu kuih cantek2 buat syarat je kn ... xkn sume kerepek ja :)

Tetamu Istimewa said...

Tahun ni mak saya tak buat kuih loyang. Kalau tak, tiap-tiap tahun buat.

Cik YuYu said...

cikgu la buatkan ... senang ja :)