Sunday, 4 August 2013

Resepi Kuew Teow Goreng Daging.

Assalamualaikum...

Okay hari ni ceq masak kuew teow goreng daging sebab mak beli daging, kalau mak beli ayam, jadilah kuew teow goreng ayam.

Tumis bawang putih dan bawang merah sampai kekuningan.

Then masukkan daging, masak sampai daging empuk.

Then masukkan cili kisar. Letak sikit ja sebab parents tak makan pedaih.

Then masukkan sos cili, sos tomato sos tiram dengan kicap manis. Tak isi garam sebab sos tiram dah cukop masin.

Then masukkan bebola api... Hehehe...

Lepaih tu boleh lah masukkan kuew teow, jangan lupa basuh dulu kuew teow tu.

Kacau-kacau then masukkan kucai.

Bila dah hampir masak, masukkan tauge.

Tadaa! Siap sudah!

Apa-apa pun kena basuh dulu tao bahan-bahan ni, bebola, kuew teow, sayur, daging, semua-semua lah basuh dulu, jangan lupa selawat sekali, nak tambah keberkatan pada masakan... Hehehe... Lepaih tu start masak baca Bismillah dulu. Then dah siap masak tu jangan lupa basuh semua perkakas yang dah guna tao... Sekian... 

5 comments:

Norhasniza Khalid said...

amboi.. amboi.. boleh mama cuba ni ..

Intan Zulhilmi said...

Faveret akak ni! sama lar cara masak kiter...tapi yuyu masak lg sedap kot...hehehe

Cik YuYu said...

cube jangan tak cube mama... yeke kak ... ala akak dah kawin mst ag sedap !

Tetamu Istimewa said...

Letak daun kucai banyak memang wangi dan sedap.

Cik YuYu said...

first time letak daun lucai :)