Monday, 26 August 2013

Resepi Potato Wedges.

Assalamualaikum...

Hari ni ceq nak share sikit resepi potato wedges yang ceq reka sendiri dan ada lah rujuk-rujuk sikit di google untuk mendapat hasil yang lebih memuaskan... Hehehe

Bahan-bahan pon senang ja, antara bahan-bahan yang ceq guna adalah serbuk kari daging/ikan, lada sulah dengan tepong gandum... Garam tak guna sebab serbuk lada sulah tu dah masin... Lah tu ja bahan-bahan dia? Hehehe... Senang kan? Yang penting lepaih siap goreng dia akan rasa rangup di luaq dan gebu di dalam... Nyum nyum nyum...

Potong dah bersihkan... Ceq tak buang kulit sebab nak bagi garing bila digoreng... Barulah rangup...

Then rebus sampai empuk.

Bila dah siap rebus biarkan sejuk kejap.

Then campoq serbuk kari dengan lada sulah... Gaul rata...

Ceq tak guna teloq tao, teruih ja gaul dengan tepong gandum.

Goreng sampai garing.

Alhamdulillah boleh lah dihidang, better makan dengan cheese tapi takdak kan, so, makan dengan sos dan mayonis jelah.

So, apa lagi, try lah kalau yang tak pernah try buat sendiri lagi tu, senang ja bahan-bahan ni. Macam-macam cara dan bahan yang boleh diguna, macam serbuk kari tu boleh ganti dengan serbuk cili kalau nak lagi pedaih... Sekian...

12 comments:

puteri airyn said...

Wah.. pandainya yuyu masak wedges tu.. nanti kak Erin cuba plak yer.. :-) Nice sharing..

Cik YuYu said...

hihi cube tau kak ! senang je

mirza syazwina said...

sedapnya,terliur tengok ni,nak cuba la nanti :)

Tetamu Istimewa said...

Saya datang makan potato wedges ni.

Pandainya masak. Mesti sedap ni.

Ain Syima said...

sedapnya . .
mcm KFC punya dh . .
hehe

Cik YuYu said...

hihi cube jgn tak cube ... tq SEMUA :)

Shark Kay said...

Adeh..
Cik yuyu masak mmg terbaek..
Mkan smbil tgk bola mmg best ni.

Cik Mun said...

laa...senang je rupenye..hehe

Cik YuYu said...

hihi takdek lah terbaek sgt ... ramai ag yg terbaekkk shark ... hihi aah mun sonang jo ... ley la try pasni kan ... hihi

mujahidah maisarah said...

bapak sedap! feveret nieh bile pegi KFC mesti beli! btw lawa header terbaru nih

hidupmati said...

sedap plak.. bwak ump :)

Cik YuYu said...

HEhe tq iqa ... mlas bwk blik ump... pi je kfc nuh kt pekan ... hhihi