Tuesday, 27 August 2013

Tutorial Header Blog Transparent Tanpa Menggunakan Adobe Photoshop.

Assalamualaikum...

Since ada yang suruh ceq ajaq macam mana nak buat header blog, so ceq pon rajinkanlah diri ni untuk buat tutorial buat header blog yang transparent tanpa langsung menggunakan Adobe Photoshop... Hehehe macam mana erk? Okay-okay tak mau main-main, ini serius! Okay hangpa pernah tak dengaq pasai Picmonkey? Ni online software yang ceq guna untuk buat header-header blog ni. 

Mudah sangat-sangat guna menatang ni, menatang lah kan sebab nama dia pon monkey... Hehehe... Okay kalau nak cuba buat header sendiri tapi tak berapa pandai guna photoshop terutamanya newbie bolehlah pi website ni [Picmonkey]. 

Klik pada bulatan merah tu ye.

Pilih layout, ada macam-macam jenis layout kat situ, pilih lah yang mana hangpa suka.

So, ceq pilih layout ni untuk blog ceq.

Then hangpa klik background.

Lepaih tu spacing hangpa buat zero then klik transparent background.

Then hangpa klik edit.

Lepaih dah klik edit akan muncul benda ni, so, klik open in editor.

Bolehlah main-main kat sini, klik overlays, ada macam-macam benda kat sini, nak upload gambaq  pon boleh.

Then klik text untuk hangpa masukkan text hangpa or tajuk blog hangpa ka...

Pilih lah yang mana satu jenis tulisan yang hangpa suka. Yang ke-3 tu tempat edit-edit tulisan.

So dengan menggunakan kepakaran hangpa, hangpa main-main lah kat sini.

So, bila dah puas hati, klik save.

Saiz dia sangat besaq tau so hangpa adjust ikut saiz blog hangpa then upload kat blog hangpa... Siap !

Fuhhh alah senang ja, tak payah pening-pening guna photoshop. Sebab ceq pon tak pandai sangat guna photoshop, kalau ceq guna pon just untuk transparentkan background gambaq. 

Owh tak lupa jugak kalau hangpa suka gambaq-gambaq kartun yang comel-comel boleh lah pi kat website ni [Kawai], macam-macam kartun comel ada kat sini... Kalau ada yang tak faham, drop komen tao, nanti ceq balas. Hope tutorial ni berguna... Sekian...

13 comments:

puteri airyn said...

Nice sharing yuyu :-).. Kak Erin dok cuba buat ni.. hehe

Cik YuYu said...

hihi tq ... cube kak , jgn tak cube ... senang je :)

Cik Mun said...

wahhh..comel :)..thanks yuyu

Cik YuYu said...

hihi ur welcome mun :)

Cik Kechik said...

mudah ringkas dan cepat..hehe,.

akmaL said...

nice la yuyu..tros di bookmark entry ni..leh rujuk bila nk tukar header nanti :P

Cik YuYu said...

hihi betul tu :)

Cik YuYu said...

@akmal ... wahh siap bookmark ... :D

Hydrangeas Blooms said...

comel ahh..hehe ayu buatlah untuk saya satu. ehehe

Tetamu Istimewa said...

Memang berbakat Cik YuYu. Moga ada rezeki dalam bidang ni mana tahu kan.

Cik YuYu said...

hihi nak ke ? Tq cikgu ... amin ... mane nak tau kan ... hihi

cheesedan kejubakar said...

nice info.. jom gi blog saya..

Amirah Mardhiah said...

Wau senangnya.tq for sharing
http://princesspoyo.blogspot.com/