Thursday, 5 September 2013

Kek Coklat + Milo.

Assalamualaikum...

Tadi ceq terlebih rajin pi godek-godek bahan-bahan buat kek kat dapoq. So teringin nak buat kek coklat kukus sebenaqnya. Disebabkan ada milo, tu yang ceq cadang nak campoq sekali milo tu dengan coklat. Alah milo tu pon coklat gak sebenaqnya kan? Bahan-bahan nak buat kek ni simple ja. Ni yang ceq nak ajaq nih. Yang pasti kek ni gebuss macam ceq... *Ehh perasan gebu pulok dah... Hehehe gurau-gurau...

Ok ni bahan-bahan yang diperlukan, catit tau! Jangan malaih-malaih pi ambik pen dengan kertas, nak ingat sendiri pon takpa, mudah ja.

Bahan-bahan:

- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1/2 cawan Milo + coklat (ceq guna chocolate rice)
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan susu pekat
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan air
- 1 biji telur

Cara-cara:

Pukul telur dengan gula sampai kembang, ceq guna blender ja. Dengan kaedah double boil, masak coklat, milo, susu, mentega dengan air sampai sebati. Ayak tepong gandum bersama soda bikarbonat dan serbuk penaik. 

Campoq teloq yang dah kembang tu sekali dengan adunan coklat tadi then masukkan tepong sikit demi sedikit sampailah betul-betul sebati. Jangan lupa sediakan periuk untuk kukus kek tu. 

Masukkan adunan ke dalam loyang yang dah disapu dengan mentega sebab takot dia melekat. Then kukus selama 1 jam or sampai masaklah. Ceq kukus 45 minit ja. So, ni lah hasilnya... Hehehe... 

Kalau atas burok, kita terbalikkan... Hehehe

Tadaa! Bila terbalikkan baru lawa... hik hik hik...

Kek ni lagi menarik kalau ada sos coklat yang melimpah ruah tu tapi mak ceq tak berapa berkenan kek macam tu, so, hidang lagu ni jelah... Hangpa try lah! Sekian...

40 comments:

Hydrangeas Blooms said...

Ayu ingatkan donut fb tadi! hehe

Cik Mun said...

wah..semua bahan dah ada kat rumah..bole try ni..

luqman zakaria said...

hehe :) sedap tuh..makan sorang eh! hehe

Cik Itah@RRP said...

wahh...nampak sedap ni..nak try la nanti :)

Cik YuYu said...

@Zaidah aka hydrangeas, kite dah tulis kat fb tadi kek bukannye donat ,,, adoi ... donat besaq pon boleh hik2

@cik mun try lah please ... hihi sonang ja ...

Cik YuYu said...

@luqman mane ada makan sorang ... makan dgn famili lah ... hihi

@cik itah try lah ... senang je tau .. hihi

puteri airyn said...

First skali kak Erin nak puji background blog cik yuyu ni.. simple dan cantik.. Yang kedua nak puji.. cik yuy ni pandai masak.. Kak Erin tengok pun terliur.. Bila boleh nak rasa masakan cik yuyu ni.. :-)

Ain Syima said...

waaa gebunya . .
kukus tapi nampak macam bakar pulak bila yuyu pusing ke atas tuu :)

Cik YuYu said...

@Kak Erin byknye pujian ... hik2 malu yuyu ... yuyu suke yg simple2 lak sekarang, nmpak matured sikit blog cm ni kan? hihi lepas tu yuyu suke vintage ... hihi Nanti insyaAllah kalo impian nak bukak restoran tcapai boleh lah kak erin singgah ... yuyu blnje ... hihi

@Ain Syima gebu kan hihi... tu lah ada gaya mcm bakar pon ada ... pelik2 hik3

budak_baik said...

x reti masal laa cik yuyu...ajaq ceq meh..hehe..

Cik YuYu said...

hihi masal tu ap? masak erkkk ? hihi yuyu nak kena bukak kelas masak2 pulak lah nih ... hihi

Norhasniza Khalid said...

hamboi, gebunya kek itu... ni yang mama pantang ni... pantang nampak kek...!! hihi ..

Cik YuYu said...

hihi ingat pantang apa td ... hihi mama mesti ag terer buat kek ... hihi

syuk shusuke said...

dah boleh bukak kedai kek ni. hehe

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedap tu.. nampak gebu je.. akak pernah buat tapi tak menjadi gebu.. apa rahsianya jadi gebu macam tu?

Cik YuYu said...

@syuk ... insyaAllah kalo ada rezeki boleh jugak hihi

@kak Aiza yuyu pnah cube byk kali gk tak gebu2 ... rupanya cara nye salah ... telur tu kene betul2 kembang then jgn putar tepong laju2 sbb nnti kek xnak naik ... slow2 je smpai sebati semua bahan,, :)

Azhafizah Md Nor said...

wah..kek menjadi..letak cream cheese ni sedap ni :)

Cik YuYu said...

hihi aah tapi xdek la kt umh ... ni pon jadilah ... hihi

zeera lily said...

sedap2 tgk menu yuyu..
hope sy buat t menjadi la =

9

Cik YuYu said...

hihi TQ ... insyaAllah ... yuyu doakan menjadi ! ;)

Mimi Suke Cupcake said...

nyummmy !!!

Cik YuYu said...

hihi ^_^

cik atie said...

yummyyy.. konfem sedap ni... follower baru blog yuyu.. :)

Cik YuYu said...

insyaAllah sedap ... abg yuyu suke hihi ... TQ sudi jadi follower yuyu :D

Hydrangeas Blooms said...

tak perasan ler. donat pun bolehh.. hahaha :P

S.K.A said...

cantik btol kek =) btollh..kalau ada coklat kt atas lg sedap..pndai bt..

Cik YuYu said...

haha janji sedap ... hik3

fatin aziz said...

wow..mmg gebu pun..rasa mcm nak peluk je..hahaha

Cik YuYu said...

amboi ... kalo peluk hancurlah karang ... hihi

Cik Kechik said...

simple,menarik,sedap..motto utk kek cik yuyu..hehehe

sha (chirp chirp) said...

macam donut daahh. huhu. gebu!

Cik YuYu said...

@Cik Kechik amboi siap ad motto ag hihi terbaikklah !

@sha saja nak try buat bentuk tu ... gebu cm yuyu kan hik3 :P

akmaL said...

kalau tambah sos coklat atas tu memang terbaik la yuyu..terliur ni ha tgk :P

Cik YuYu said...

aah tapi mak yuyu tak suke ... yuyu ag suke ad coklat ... hihi

Filzah Azzahra said...

nak try buatlah

Cik YuYu said...

yeah must try ! :)

Cik Ieqa Zulaiqa said...

wahhh ! sedapnya !! pndai kak yuyu masak :D !

Cik YuYu said...

hihi TQ adik !

Rubiatul Adawiyah said...

pandainya buat kek.. sedekahkan la kat kite siket :D

Cik YuYu said...

hihi yuyu pun bru blaja buat kek ... hik3